Yemyeşil Doğa Harikası: Rize

    Yemyeşil doğa harikası diyorum çünkü gözün alabildiği her yer yemyeşil. Toprak bile görmek mümkün olmayan yerler var. Bu konumda sizlere Rize’den bahsedeceğim. Şimdiye kadar gitmediğimize pişman olduğumuz Rize, adeta yemyeşil orman, coşkun akan dere, tarihi kemer köprü ve şelale cenneti. Gelin bu birbirinden güzel doğa harikalarını birlikte inceleyelim.

    Rize Hakkında

    Rize, ülkemizin kuzey doğusunda yer alan yeşil doğanın gerçekten hakkını verdiği harika bir şehrimiz. Denize dik uzanan dağları ile bölgenin en karakteristik özelliğini göstermektedir. Dik yamaçlı vadileri, doruklara kadar çıkılabilen dağları, yemyeşil yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri, hemen her yerde oluşmuş harika şelaleleri ve coşkun şekilde akan dereleri ile özel bir yerdir.  Havanın yağışlı ve nem oranının yüksek olması en çok çay bitkisine yaramış. Neredeyse düştüğü her yerde çıkan ve yetişen çay, Rize’nin başlıca üretim kaynaklarından biridir. Bunun yanında deniz kenarında kurulan bir şehir merkezi olmasından dolayı balıkçılıkta yapılmaktadır.

    Sisli Rize Dağları
    Sisli Rize Dağları

    Rize, tarih içinde Rumca dağ eteği anlamına gelen “Rıza” şeklinde kullanılmıştır. Osmanlı dönemlerinde ise “ufak kırıntı, döküntü” anlamına gelen “Rize” şeklinde kullanılarak bu günkü halini almıştır.

    Rize’nin özellikle yaylaları çok güzeller. Her birine ulaşmak derin vadilerden uzanıp, sarp sağlara tırmanmakla gerçekleşiyor. Yazın en sıcak olduğu vakitlerde bir yaylalarda üşüye bilirsiniz. Bir de her an yağmur yağabileceğini göz önünde bulundurarak yanınızda kesinlikle yağmurluk veya şemsiye bulundurmanızda fayda var.

    Rize Gezilecek Yerler

    1- Rize Müzesi:

    Rize Müzesi, Rize’nin merkezi konumunda bulunan meydan parkının hemen karşısında, “Sarı Ev” diye adlandırılan 19. Yüzyıl mimarisini gayet güzel şekilde sergileyen kültür mirasıdır. Yöresel Rize özelliklerini içinde barındıran Müze, içerisinde arkeolojik eserler, sikkeler ve etnografik eserler bulunmaktadır. Dönemin Rize yaşamından örneklerin de bulunduğu Müze’ye giriş ücretsiz ve mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum.  Rize meydan parkının hemen güney kısmında bulunan Rize Müzesi kolayca ulaşılabilecek bir konumda.

    Rize Müzesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Rize Müzesi
    Rize Müzesi – Rize

    2- Tarihi Rize Çarşısı:

    Rize il merkezinde dolaşırken kendinizi içerisinde bulacağınız yer Tarihi Rize Çarşısı. Araç girişinin bulunmadığı çarşıda Rize ile ilgili birçok eşyayı bulabilirsiniz. Özellikle Rize ile ilgili birçok hediyelik eşya arıyorsanız buradan bulabilirsiniz.

    Tarihi Rize Çarşısı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Tarihi Rize Çarşısı
    Tarihi Rize Çarşısı – Rize

    3- Rize Kalesi:

    Harita üzerinde çarşıya yürüme mesafesinde görünse da sakın aldanmayın. Şehri ayaklarınızın altına alan bir manzarası bulunan Rize Kalesi, içerisinde bulunan işletmesi sayesinde manzaraya karşı soluklanıp, Rize’nin harika çayından içebilirsiniz.

    Kale, yaklaşık 150 metre yüksekliğinde doğal bir tepenin üzerinde bulunmaktadır. Yarım daire şeklinde 5 adet kulesi bulunmaktadır. En güzel manzaralar ise bu kulelerin üzerinde seyredilmektedir.

    Rize gelirseniz mutlaka kaleye çıkın. Burada Rize’nin harika çayından içip, laz böreğinden ve sütlacından yemeden dönmeyin.

    Rize Kalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Rize Kalesi
    Rize Kalesi – Rize

    4- Ziraat Botanik Çay Bahçesi:

    Rize şehir merkezine yakın konumda bulunan Ziraat Botanik Çay Bahçesi, doğa ile buluşmak isteyenlerin tercih ettiği noktalardan biridir. Rize’nin nemli ikliminde yetişen bitkilerin yanı sıra, ülkemizin birçok noktasından getirilmiş nemli iklime ayak uydurmuş endemik bitki çeşidinin bulunduğu harika bir yer olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde bulunan bir çay bahçesi sayesinde çayınızı yudumlarken manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Rize’ye yolunuz düşerse Botanik Çay Bahçesine uğramadan gitmeyin.

    Ziraat Botanik Çay Bahçesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Rize Botanik Çay Bahçesi
    Rize Botanik Çay Bahçesi – Rize

    5- Rize Şahin Tepesi:

    Rize’nin farklı bir açından harika bir manzarasını görmek istiyorsanız, doğru adrestesiniz. Bir Rize’liye göre yemyeşil çay bahçelerinin arasından uzanan normal olan yolları inanılmaz dar ve virajlı olsa da, manzarayı gördükten sonra değermiş diyeceksiniz. Burada bulunan restoranlarda manzara eşliğinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

    Rize şehir merkezinden yaklaşık 5 km. mesafede bulunmaktadır.

     Rize Şahin Tepesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Şahin Tepesi
    Şahin Tepesi – Rize

    6- Hacı Hafız Yusuf Yılmaz (Kıble) Camii:

    Rize’ye bağlı Güneysu ilçesi sınırları içerisinde bulunan 1130 metre rakımlı Kıble Dağı’nın zirvesine inşa edilen Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii, bulunduğu konum ve manzarası ile ziyaretçileri adeta kendine hayran bırakıyor. Camii, İstanbul Üsküdar’da bulunan Şemsi Ahmet Paşa Cami’sinin mimarisi ile aynı özellikleri taşımaktadır. Çevresinde bulunan yürüyüş parkuru, dinlenme alanları ve mesire yeri ile güzel vakit geçirmek isteyenler içinde alanlar bulunmaktadır.

    Rize şehir merkezine yaklaşık 23 km. mesafede bulunmaktadır.

    Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii
    Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii – Rize

    7- Çağlayan Şelalesi:

    Çağlayan şelalesine ulaşmak için yemyeşil çay bahçelerinin içerisinde kurulmuş köylerin arasından geçerek ulaşabildim. Navigasyon en kısa yoldan götürdüğü için kendinizi köy yolunda bulabilirsiniz. Öyle çok göz önünde değil ve ben yakın bir yerine yaklaşamadım. Ancak geçtiğim yol üzerinde öyle ihtişamlı duruyordu ki, ancak o yoldan fotoğraflayabildim. Kalkandere ilçesine bağlı Çağlayan köyünde bulunan şelale, bozulmamış doğası ile siz ziyaretçilerini bekliyor.

    Rize şehir merkezinden Kalkandere ilçe merkezi sahil yolundan yaklaşık 35 Km. ve diğer ilçe yolundan ise 20 Km. mesafede bulunmaktadır. İlçe merkezinden Çağlayan köyüne doğru ilerlediğiniz vakit en yakın konumuna ulaşabilirsiniz.

     Çağlayan Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Çağlayan Şelalesi
    Çağlayan Şelalesi – Rize

    8- Manle Şelalesi:

    Rize İkizdere ilçesinin hemen sırtında bulunan Manle şelalesi, mahalle arasından tırmanarak hemen ulaşılabilecek konumda bulunmaktadır. İlçe merkezinde bulunan akaryakıt istasyonunun hemen yanından köprüden geçerek tırmandığınız vakit sağ tarafınızda kalacaktır. Belediyenin kurmuş olduğu küçük terasta şelale ve doğa manzarası eşliğinde dinlenebilirsiniz. Hemen alt kısımda bulunan patika yoldan şelalenin altına kadar yaklaşmanız mümkün.

    İkizdere ilçe merkezi, Rize şehir merkezine yaklaşık 56 Km. mesafede bulunmakta. Manle şelalesi ile ilçe merkezinden 500 mt. İçeride kalıyor.

    Manle Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Manle Şelalesi
    Manle Şelalesi – Rize

    9- Anzer Yaylası:

    Anzer yaylası, 2100 mt. Yükseklikte yemyeşil çayırların ve bin bir çeşit çiçeklerin bulunduğu harika bir yayla. Bayburt il sınırında bulunan bu yayla, Anzer balı diye bildiğimiz balında üretim yerlerinden biri. Bir kısmı hala toprak yol olan bu yaylaya çıkınca, havasına ve doğasına hayran kalacaksınız. Biz biraz geç kalmış olsak da hala yeşildi. Fakat asıl dönemi haziranın sonu ile ağustosun başı arasındaymış. Çeşit çeşit çiçekler bu yaylada görebilirsiniz. Evleri bulunan vatandaşlar bu yaylaya, Nisan ayında çıkmaya başlıyorlar, Kasım ayı gibi daha aşağı yerleşim yerlerine iniyorlarmış. Kış mevsiminde kimseler bulunmuyormuş. Anzer balının da yaygın olarak yapıldığı yer burası. Ama her satılan bal, Anzer balı değilmiş. Bunun için Ankara’da üniversiteye test için numune gönderip anzer balı olduğu anlaşılıyormuş. Sağolsun yayla haklından Arslan bey ile bu konuda sohbet ettik. Bize bu konu hakkında önemli ve dikkat etmemiz gereken bilgiler verdi.

    Anzer yaylası, Rize il merkezine yaklaşık 90 Km. ve İkizdere ilçe merkezine 34 Km. mesafede bulunmakta. İkizdere’den sonra Erzurum yolunu devam ederken Dereköy sapağından sola saparak Anzer Yaylası tabelalarını Ballıköy’e varıncaya kadar takip etmeniz gerekmekte.

    Anzer Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Anzer Yaylası
    Anzer Yaylası – Rize

    10- Ağaran Şelalesi:

    Rize’nin sahil şehirlerinden biri olan Çayeli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Ağaran şelalesi, Taşların üzerinden süzülerek akan eşsiz güzellikteki şelalenin adıdır. Yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülen şelale özellikle fotoğraf severleri kendine çekmektedir. Rize’nin yemyeşil doğasının içerisinde böyle güzellikte dökülen bir şelaleye hayran olmamak mümkün değil. Özellikle şelalenin üst kısmında bulunan havuzlu bölüm, manzara karşısında adeta jakuzi keyfi vermekte. Yolunuz buraya düşerse kesinlikle gitmenizi tavsiye ediyorum. Şelaleye araç ile gidilebilmekte fakat yeterince yön tabelası bulunmuyor. Çevresinde oturulabilecek kamelyalar ve işletme bulunmakta.

    Şelale ilçe merkezine yaklaşık 12 Km. ve il merkezine 30 Km. mesafede bulunmaktadır. Şelaleye Çayeli ilçe merkezinden gidilebilmekte ve aracınızın yüksek olmasında fayda var.

    Ağaran Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Ağaran Şelalesi
    Ağaran Şelalesi – Rize

    11- Tar Bulut Şelalesi Tabiat Parkı:

    Tar Bulut Şelalesi Tabiat Parkı çok görmek isteğim yerlerin başında gelmekteydi. Fakat Ulaşımın bir kısmı yaya olarak yapıldığından ve çocuklarımızın uyumasından dolayı burayı göremedik. Yaklaşık 2 Km.lik bir yürüme parkurunun bulunmasından dolayı burayı pas geçtik.

    Tar Bulut şelalesi 250 mt.  yükseklikten düşerken adeta görsel şölen sunmaktadır. Şelaleyi görebilmek için yemyeşil doğa ile iç içe yürüyüş yaptıktan sonra ancak ulaşabiliyorsunuz. Şu ayrıntıyı da geçmek istemiyorum. Tar Bulut şelalesi ülkemizin en yüksek rakımdan dökülen şelalesi olma özelliğine sahip. Bu konuda mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.

    Şelale Rize il merkezine yaklaşık 77 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 11 Km. mesafede bulunmaktadır. Rize’den Ardeşen ilçesi üzerinden Ayder Yaylası yolu üzerinde bulunmaktadır.

    Tar Bulut Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Tar Bulut Şelalesi
    Tar Bulut Şelalesi – Rize – İlyas UÇAR

    12- Ayder Yaylası:

    Ayder Yaylası konusuna başlamadan önce büyük bir hayal kırıklığına uğradığımı altını çizerek belirtmek istiyorum. Çünkü fotoğraflarına hayran kaldığım Ayder yaylası hiçte beklediğim gibi değildi. İnanılmaz şekilde yapılaşma olmuş ve her yer Arap turistlerle dolu. Bir de çok fazla salıncak kurulduğu için salıncaklar devlet eliyle kaldırılmış. Yani yemyeşil yayla rahatsız edici şekilde kalabalıktı. Neyse biraz şikâyetçi bir tavır ile başladım konuya. Ayder Yaylası hakkında ayrıntılı bir konu daha hazırlamayı düşünüyorum. Gelelim Ayder Yaylasının güzelliklerine.

    Rize’nin yayla kültürü anlamında ilk akla gelen yerin adı Ayder Yaylası. 1220 mt. yükseklikte bulunan yayla, yemyeşil doğası ile adeta ziyaretçileri büyülüyor. Ladin, çam, kestane, kayı, köknar ve sarıdan kırmızıya çalan rengiyle gürgen ağaçları ile Kaçkar Dağları Milli parkı içerisinde yer alıyor. Çevresinde bulunan Tar Bulut Şelalesi, Gürgendibi Şelalesi ve Gelintülü Şelaleleri ile adeta şelale merkezi. Ayrıca Karadeniz’in birçok yaylası gibi Ayder kışın boş kalmıyor. Burası 4 mevsim hizmet vermeye devam ediyor.

    Ayder yaylasında birçok ekonomiye hitap eden konaklama merkezi mevcut. Özellikle Rize kültürünü gösteren tipik yayla evleri ve ağaç bungalov evlere ziyaretçiler ilgi göstermekte. Çeşitli yeme ve içme mekânları da bulabilirsiniz. Ayrıca hediyelik ve alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkân yol boyunca mevcut.

    Ayder Yaylası Rize il merkezine 85 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 18 Km. mesafede bulunmaktadır. Ayder yaylasına Rize’den Ardeşen ilçesinden Çamlıhemşin yönünde saparak devamında Ayder Yaylası tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Ayder Yaylası, Kaçkar Dağları Milli Parkı bünyesinde bulunduğu için giriş ücreti alınmaktadır.

    Ayder Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Ayder Yaylası
    Ayder Yaylası – Rize

    13- Gelin Tülü Şelalesi:

    Ayder Yaylasından görünen ve Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Gelin Tülü Şelalesi, Kaçkar dağlarının zirvesinden aşağı Kavrun deresine doğru akmaktadır. Gelintülü şelalesi uzun bir gelin duvağına benzediğinden bu adı almış. Yaklaşık 1500 mt. lik bir bir akışla süzülen şelale, 1320 mt. İrtifada yer alır. Ülkemizin en uzun şelalelerinden biridir. Özellikle açık havalarda izlemenizi tavsiye ederim. O kadar eşsiz bir görüntüsü var ki kesinlikle hayran kalacaksınız.

    Ayder yaylasından yukarı doğru devam ettiğiniz vakit Gelin Tülü Şelalesinin eşsiz manzarasını görebilirsiniz.

    Gelin Tülü Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Gelintülü Şelalesi
    Gelintülü Şelalesi – Rize

    14- Şenyuva Köprüsü:

    Şenyuva Köprüsü, Fırtına deresinin üzerinde bulunan 1696 yılında inşa edilen tek kemerli köprüdür. 40 mt. uzunluğunda ve 20 mt. yüksekliğinde olan köprü, zamanında yerli halkın dere üzerinden ulaşımlarını sağlamaları için yapılmıştır.

    Köprü bölgenin doğası ile bütünlenmiş ve fırtına deresi üzerinde harika duruyordu. Fakat tadilat ve bakım nedeniyle köprüye çıkamadık. Sadece fotoğraflarını çekebildim ve bu kadarıyla yetindim.

    Şenyuva Köprüsü Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Rize il merkezine yaklaşık 73 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 8 Km. mesafede bulunmaktadır. Şenyuva Köprüsü Çamlıhemşin’den Palovit Yaylası veya Gito Yaylası istikametinde giderken hemen sağınızda kalacaktır.

    Şenyuva Köprüsü konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Şenyuva Köprüsü
    Şenyuva Köprüsü – Rize

    15- Fırtına Deresi:

    Fırtına Deresi, üzerinde rafting ve zipline yapılan adrenalin tutkunlarının en çok tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Ardeşen’den Çamlıhemşin ve yaylalara doğru yol boyunca gidildikçe hemen yanı başınızda Fırtına Deresini göreceksiniz. Büyük bir coşkuyla akan Fırtına Deresi’nin toplam uzunluğu 57 Km.dir. Yol boyunca bir çok rafting ve zipline yaptıran işletme ve firma ile anlaşarak adrenalin dolu vakit geçirebilirsiniz. Fırtına Deresi’nin üzerinde birçok köprü bulunmakta olup, bunlardan bazıları Şenyuva, Kavak, Mikron ve Hala köprüleridir. Biz yağmurlu bir günde gezimizi gerçekleştirdiğimiz için Fırtına Deresi coşkulu ve çamurlu bir şekilde akıyordu. Bundan dolayı yapabileceğimiz aktivitelere de katılamadık.

    Fırtına Deresi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Fırtına Deresi
    Fırtına Deresi – Rize

    16- Pokut Yaylası:

    Yine Çamlıhemşin’den devam ediyoruz. Sıradaki gezilecek yerler konumuz Pokut Yaylası. Şimdiye kadar gördüğünüz en güzel yaylalardan biri Pokut Yaylası olacaktır. Ermenice “Rüzgar alan vadi” anlamına gelen Pokut Yaylası 2050 mt. Yükseklikte harika doğası ve havası ile sizleri bekliyor. Yerli halkın evlerinin yanında konaklanacak birçok yer de mevcut. Ayrıca Pokut Yaylasından Hazindağ Yaylası ve Sal Yaylasına da kolaylıkla geçilebilmekte. Gezi rotanızı planlarken Pokut Yaylasını rotanıza mutlaka dâhil edin.

    Pokut Yaylası, Rize il merkezine yaklaşık 85 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 20 Km. mesafede bulunmaktadır. Çamlıhemşin’den Gito yaylası yönünde ilerlerken Şenyuva Köprüsünü hemen geçtikten sonra sola sapmanız gerekiyor. Buradan sonra yol çok virajlı olmasından dolayı dikkat etmenizde fayda var.

    Pokut Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Pokut Yaylası

    17- Zil Kale:

    Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde kalan Zil Kale, Fırtına Vadisinin geçit gibi olan bir kesimine hâkim konum ve yükseklikte bulunan bir kaledir. Eski dönemlerde Vadiden geçen kervanların güvenliğini sağlamaya yarayan bir kaleydi. 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan kale, oldukça dik bir konumda bulunan yamaçta bulunuyor. Zaten daha yolda ilerlerken ihtişamlı yapısıyla karşınıza çıkacak. Kale içi dik merdivenli olduğu için çocuklu aile iseniz bazı noktalarda zorlanabilirsiniz. Giriş ücretli olan Zil Kale, kişi başı 3 ₺ ve öğrenci için 1,5 ₺. Müze kart geçerli değil. Manzarası muhteşem olan Zil Kale, gidince mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

    Rize il merkezine yaklaşık 78 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 13 Km. mesafede bulunmaktadır. Çamlıhemşin’den Gito Yaylası istikametine giderken, Zil Kale hemen yolun solunda kalacaktır.

    Zil Kale konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Zil Kale
    Zil Kale – Rize

    18- Palovit Şelalesi:

    Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan birçok noktadan biri olan Palovit Şelalesi, görülmesi gereken şelalelerin içerisinde debisi en yüksek şelalelerinden biridir. Yağmurlu bir günde ziyaret ettiğimiz şelalenin debisi yüksek ve çok çamurlu akmaktaydı. Yemyeşil gür bir ormanın arasında bütün ihtişamı ile akmakta olan şelale, 15 mt. Yükseklikten gürül gürül akıyor. Karadeniz gezisi için bir rota planlıyorsanız, bu harika manzarayı kesinlikle rotanıza dâhil ediniz.

    Palovit Şelalesi, Rize il merkezine yaklaşık 85 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine ise 20 Kmç mesafede bulunmaktadır. Çamlıhemşin’den yayla yolunda devam ederken Zil Kaleyi geçtikten sonra sola Palovit Şelalesi sapağından sola saparak ulaşabilirsiniz.

    Palovit Şelalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Palovit Şelalesi
    Palovit Şelalesi – Rize

    19- Palovit Yaylası:

    Palovit Şelalesi’ne kadar geldiyseniz Palovit Yaylasını görmeden dönmeyin. 2338 Mt. Yüksekliğe sahip olan Palovit Yaylası, adeta oksijen deposu. Geleneksel taş yayla evleri ile dikkat çeken yayla, Kaçkar dağlarının kuzeybatı yamacında kalan harika güzellikteki yayladır.

    Palovit Yaylası, Rize il merkezine yaklaşık 114 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 48 Km. mesafede bulunmaktadır. Palovit Şelalesi’nin devamındaki yolu takip ettiğiniz vakit Palovit Yaylasına ulaşabilirsiniz.

    Palovit Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Palovit Yaylası
    Palovit Yaylası – Rize – https://tr.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=1475640

    20- Gito Yaylası:

    Gito Yaylası, Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde kalan son zamanların en popüler yaylalarından biridir. Manzarası ve havası harika olan Gito yaylası, çıkan ziyaretçilere kendini hayran bırakmaktadır. Özellikle sislerin yoğun olmasından dolayı, sis denizi oluşmaktadır. Yerli halkı yazın buralara gelerek hayvancılık ile uğraşmaktadırlar. Şimdilerde ise sosyal medyada popüler olmasından dolayı şehir stresinden uzaklaşmak isteyenlerin tercihi olmuştur.

    Yaylanın bu kadar güzel olmasının yanında, yolları çok kötü. Özellikle benim gibi alçak arabanız var ise kesinlikle yoldan dönersiniz. Toprak olan yolun bir kısmı için kesinlikle yüksek veya 4×4 bir araba olması şart. Gito yaylası Rize ile merkezine yaklaşık 98 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 32 Km. mesafede bulunmaktadır. Gito yaylası için Çamlıhemşin, Zil Kale yolunu devam ettiğinizde, Zil Kale köyünü geçtikten sonra sağa toprak yola sapmanız gerekmektedir. Yollarda gayet bilgilendirici levhalar mevcut. Fakat Gito Yaylası için yukarıda bahsettiğim üzere kesinlikle alçak araba ile bu yollara girmeyin. Yüksek bir araba ile ulaşım sağlamanız yararınıza olacaktır.

    Ayrıca Gito Yaylası hakkında ayrıntılı bir yazı ele alacağım.

     Gito Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Gito Yaylası
    Gito Yaylası – Rize

    21- Çilanç (Çat) Köprüsü:

    Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde bulunan Çilanç (Çat) Köprüsü, Çamlıhemşin ile Artvin ve Erzurum köylerine ulaşımı sağlayan eski ticaret yolu üzerine kurulmuş köprüdür. 1901 yıllarında yapıldığı zannedilen köprü, 57 mt. Uzunlukta ve 2,4 mt. Genişliğe sahiptir. Elevit Yaylası yolu üzerinde bulunan köprüyü, uğramadan geçmeyin.

    Çilanç (Çat) Köprüsü, Rize il merkezine 95 Km. ve Çamlıhemşin İlçe merkezine 29 Km. mesafede bulunmaktadır. Çamlıhemşin’den Elevit Yaylası istikametine doğru giderken hemen yol üzerinde sağ tarafta karşılaşacaksınız.

    Çilanç (Çat) Köprüsü konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Çilanç (Çat) Köprüsü
    Çilanç (Çat) Köprüsü – Rize – Metin Erinc

    22- Elevit Yaylası:

    Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde o kadar gezilecek nokta var ki? Yine Çamlıhemşin’deyiz ve bu sefer gezilecek yerler sıralamasında gözde yerimiz Elevit Yaylası. Elevit yaylası diğer birçok yayladan daha sakin ve huzur içeren bir yayla. Doğası, flora, fauna ve endemik bitki türleri ile bu konuda meraklılarını çekmekte. Fırtına vadisi boyunca yol aldıktan sonra Çat Vadisi geçildikten sonra ulaşılabilen Elevit Yaylası yaklaşık 1800 mt. Rakımda bulunuyor. Eğer gerçek bir yayla görmek istiyorsanız rotanıza Elevit Yaylasını eklemeyi unutmayın.

    Elevit Yaylası, Rize il merkezine yaklaşık 100 Km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 35 Km. mesafede bulunmaktadır. Çamlıhemşin’den sonra Zilkale, Çatköy tabelalarını takip ederek, Çatköy’den sonra Elevit Yaylasına ulaşabilirsiniz.

    Elevit Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Elevit Yaylası
    Elevit Yaylası – Rize – www.turolog.com.tr

    23- Huser Yaylası:

    Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Huser Yaylası, bölgenin en güzel manzaralı yaylasıdır diyebiliriz. Genelde Rize’nin yağmurlu havalarını bu sözümüzün dışında bırakıyoruz. Güneşli açık bir havada birçok konumu ve yemyeşil doğayı gözünüzün alabildiğine görebileceğiniz bir yayladır. Yaylada birçok konaklayabileceğiniz tesis ve mekân bulunmaktadır. Günübirlik olarak bu manzaranın tadını çıkarmak isterseniz Huser Yaylasını rotanıza eklemeyi unutmayın.

    Huser Yaylası Rize şehir merkezinden yaklaşık 95 km. ve Çamlıhemşin ilçe merkezinden 30 Km. mesafede bulunmaktadır. Huser yaylası Ayder yaylasından sonra 12 km. daha ilerlemeniz gerekecek.

    Huser Yaylası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Huser Yaylası
    Huser Yaylası – Rize – www.grafimx.com/okayturkay

    24- Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı:

    Rize’nin bir şelaleler cenneti olduğunu söylemiştim. Şimdi sıradaki görülmesi gereken yerlerden biri olan Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı bulunmakta. Hemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Akyamaç Şelalesi, yemyeşil gür ormanlarla kaplı vadi içerisinde yer almaktadır. Yaklaşık 12 mt. yükseklikten dökülen ve debisi yüksek olan suyu ile görülmeye değer bir şelaledir. Hemşin ilçesine yaklaşık 2,5 Km. mesafede olan şelale, çevre düzenlemesi ile birlikte yürüyüş yolu yeniden düzenlenerek güzelleştirilmiş.

    Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı, Rize il merkezine yaklaşık 57 Km. ve Hemşin ilçe merkezine 2,5 km. mesafede bulunmaktadır. Rize’den Artvin yönünde sahil yolunda ilerlerken, Pazar ilçesinden Hemşin ilçesi yönünde ilerlediğiniz vakit Şelaleye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

    Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    Akyamaç Şelalesi
    Akyamaç Şelalesi – Rize – Hasan ULAŞ

    Aşağıda Sizler için Rize’nin gezilebilecek noktalarını haritalarım üzerinde oluşturdum.  Buradan bazı noktaları seçip kendinize rota çıkarabilirsiniz.

    Rize’ye nasıl gidilir?

    Rize ülkemizin kuzey doğusunda Karadeniz sahilde kurulmuş yemyeşil bir şehir. Dağların denize dik uzanmasından kaynaklı, Karadeniz sahil boyunca uzanmış karayolu mevcut. İstanbul istikametinden veya Ankara istikametinden gelmek isterseniz en iyi yol ve rota Samsun üzerinden gelmek olacaktır. Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’dan sonra Rize’ye sahil yolundan rahat bir şekilde ulaşılabilmekte. Doğu Anadolu veya İç Anadolu bölgelerinden gelmek isterseniz en iyi yol güzergâhı Trabzon Zigana geçidi üzerinden geçerek Sahil yolu üzerinden Rize’ye ulaşmak. Ayrıca birçok İl merkezinden Rize’ye otobüs bulmak mümkün.

    Rize için demiryolu güzergahı bulunmamakla birlikte en yakın demiryolu istasyonu Samsun’dadır.

    Diğer bir alternatif ise uçak yolculuğu olsa da, uçak ile Rize’ye gitmek isterseniz en yakın havaalanı Trabzon’da bulunmaktadır.

    Rize’ye ne zaman gidilir?

    Rize, özellikle yaylaları ile ünlenmiş bir yer olduğu için, yaylaların en güzel olduğu zamanlar Haziran Ağustos ayları. Bu demek olmuyor ki sadece yaz aylarında Rize’ye gidilir. Yaylaları yaz mevsimlerinde çeşit çeşit endemik bitki ve çiçekler açtığı için harika görünüme kavuşuyor. İç Anadolu bölgelerinde sıcaktan kavrulan yerler kupkuru sararmış olurken, Rize’de her yer yemyeşil kalmaya devam ediyor. İşte bu mevsimlerde yaylalar tam nefes alınabilecek yerler oluyor. Harika havası ile insanların akınına uğruyor. Kışın ise bu yaylalar yüksek oldukları için soğuk ve kar altında kalabiliyor. İmkânlardan dolayı ise bazı yüksek yaylalarda ise kış mevsimlerinde kimseler kalmıyor.

    Rize Gezisi
    Rize Gezisi

    Biz Ağustos ayının son ve Eylül ayının ilk günlerini tercih ettik. Rize sahil memleketleri ılıman ve yüksek derecede nemliydi. Ama yaylaları serin mi serindi. Yaylalarda çiçeklerin dönemi geçmiş olduğundan, mevsimi kaçırdığımız için üzüldük. Siz, siz olun Haziran ve Ağustos ayları arasında gitmeye çalışın.

    Rize’de nerede kalınır?

    Rize, inanılmaz turizm potansiyeli olan bir yer haline gelmiş. Birçok tur şirketi buraya yerli ve yabancı turist çekmekte ve turistler için birçok konaklama noktası mevcut. Özellikle Ayder Yaylası hakkında yukarıda yazdıklarımı okumuşsunuzdur. Bu konaklama merkezlerinin en güzelleri ise yöreye uygun bulunan ağaç veya bungalov evler. Her kesime uygun otel, pansiyonlar Rize’nin turistik her mekânında mevcut. Özellikle şurada kaldık diye yazmayacağım. Bir gün öncesinden küçük bir araştırma ile yerlerimi gideceğim yere göre ayarladık. Bence rotanıza göre bu planı öncesinde yapmanızda fayda var.

    Rize’de ne yenir, içilir?

    Rize’nin lezzetlerini kesinlikle yerinde tatmalısınız. Daha önce bu lezzetlerden bazılarını birçok yerde tatmıştım. Ama bu lezzetler gerçekten Rize’de bir başka güzeller. Şimdi gelelim bu lezzetleri yazmaya.

    Öncelikle muhlama yazmak istiyorum. Birçok yerde ve mekânda muhlama yapılıyor. Ben Ayder yaylasında denedim ve oldukça lezzetli buldum.

    Muhlama

    Fasulyesi ile ünlü İspir’in Rize’ye yakın olmasından mıdır bilmiyorum, kuru fasülyeyi çok beğendim. Çayeli ilçesinde kuru fasülye yemeden dönmeyin.

    Rize’nin etlerinin bu kadar yumuşak ve lezzetli olduklarını bilmiyordum. Rize şehir manzaralı Şahin Tepesi’nde sac kavurma yedik. Kolay kolay beğenmediğim Sac Kavurma çok lezzetliydi. Özellikle tavsiye ederim.

    Siyah ve kokulu siyah üzümlerden yapılan Pepeçura tatlısı harika bir lezzet. Yemekten sonra mutlaka tatmanız gerekiyor. Muhallebi kıvamında olan bu tatlıyı kesinlikle tavsiye ediyorum.

    Yine Rize manzarasının harika olduğu diğer bir mekânda, yani Rize Kale’sinde tatma fırsatını bulduğumuz Laz Böreği, çay ile birlikte harika bir ikili. İlk defa tatma fırsatını bulduğumuz Laz böreğini çok beğendik.

    Sütlaç, ülkeminiz hemen her yerinde yapılan sevilen bir tatlıdır. Özellikle annem ve eşim bolca yaparlar. Kıyaslama olmasın kesinlikle Rize’ye gittiğinizde Rize Sütlacı yiyin. Bu lezzeti tavsiye ediyorum.

    Pekmezli Kabak tatlısını daha önce başka bir yerde denemiştim. Hatta tahinlisini yapanlarda var. Ama Rize’de bu kabakları odun fırınlarında pişirdiklerinden kaynaklı olsa gerek lezzetleri bir başka. Kesinlikle bu tatlıyı denemelisiniz.

    Hamsili Pilavı deneme fırsatımız olmadı. Baştan bunu söylemek isterim. Özellikle tanıdığım kişiler ve yerli vatandaşlardan aldığımız bilgilere göre Eylül 1 itibariyle balık av sezonu başlamış. Yediğiniz balık buzhanedir dediklerinden balık üzerine bir şey yemedik. Ama çok lezzetli olduğunu duyduk. Sizin fırsatınız olursa kesinlikle deneyin.

    Rize simidi, bildiğimizin dışında susamsız ve küçük. Sokaklarda çörek gibi gördüğümüz Rize simidiymiş. Rize’de her yerde üretilen eşsiz Rize Çayı ile birlikte güzel bir ikili oluşturuyor.

    Rize hakkında kendi notlarım

    Şimdiye kadar daha önce niye gelmedim dediğim Rize’ye adeta ailecek bayıldık. İnanılmaz bir doğası var. Yerli yabancı birçok turist gelmekte. Ve bu turla gezi yapmaya karşı olduğumu belirtmek isterim. Evet, rehber eşliğinde birçok yer gezilebiliyor ama doyasıya değil. Gerçi bu bir tercih meselesi olsa da gezmek istediğin yeri hissetmek gerek. Biz rotamızı kendimiz oluşturduk ve nerede kalmak istiyorsak orada kalarak gezimizi gerçekleştirdik. Yine de her şey istediğimiz gibi olmadı. Kesinlikle alçak araba ile bu geziyi gerçekleştirmeyin. Bu konuda aracınız zarar görebilir.

    Rize Gezisi
    Rize Gezisi

    Rize, yemyeşil dağlarındaki ağaçları, doğası, şelaleleri, çay bahçeleri ve yaylaları ile harika bir coğrafya. İnsanlarının sıcakkanlı olmalarını da atlamadan geçmeyeceğim. Bu kadar güzel bir memleketi hala gezmediyseniz, artık gezmek için bir nedeniniz daha var.

    Digiqole Ad

    İlgili Yazı

    2 Comments

    • Ne güzel ayrıntılı anlatılmış. Teşekkürler İnşallah bir gün yolumuz düşecek ve bize rehber olacak bu yazı

      • Teşekkür ederim abim 🙂 Kesinlikle gidilip görülmeli. Çünkü harika bir doğası var abim 🙂 Ayrıca yukarıda ki haritaları kullanarak rota üretebilirsin 😉

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir