Türkiye’de Görülmesi Gereken 20 Şelale
Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi kendimi bu aralar nereleri gezsem diye sürekli bir plan ve altyapı çalışmasının içine attım. Bu planlamaları yaparken bazı şeyleri çok iyi araştırmak gerekiyor. Araştırmalarımın sonucunda almış olduğum notlarımı sizlerle paylaşmak istedim.
Daha önce ele almış olduğum konu “Türkiye’de Görülmesi Gereken 10 Kanyon“ du. Bu kez başlığımızın adı “Türkiye’de Görülmesi Gereken 20 Şelale” Ülkemiz coğrafi olarak çok zengin bir ülke. Aslında bu zenginlikleri anlatmaya sayfalar yetmez ama ben sadece ilk yirmi şelaleyi ele alacağım. Tabi sizlerinde ekleyecek olduğunuz şelaleler elbet olacaktır. Bunları ayrıntılı olarak yorumlarda paylaşabilirsiniz. Ülkemizde görülmesi gereken 20 şelaleyi gelin hep birlikte inceleyelim.
1- Manavgat Şelalesi
2014 yılında balayına gittiğim zaman uğrama fırsatını bulduğum Manavgat Şelalesi gerçekten fotoğraflarda göründüğü gibi harika. Türkiye’nin en bilinen en güzel şelalesi. Manavgat’a yaklaşık 3 Km mesafede bulunan şelale Manavgat Çayı üzerinde oluşmuş 3 – 4 metrelik bir falezin üzerinden düşen çay suları oluşturuyor şelaleyi. Şehir gürültüsünden uzak sadece şelale sesiyle birlikte taze balık yemek istiyorsanız adresiniz Manavgat Şelalesi olsun.
2- Düden Şelaleleri
2014 yılında Manavgat’tan Antalya üzerinden Muğla’ya geçerken navigasyondaki düden şelalesi rotasını takip ettim. Beni havaalanının yanından deniz kenarında bir şelaleye getirmişti. Bende paylaşımda bulundum ve sonrasında farkına vardım ki düden şelalesi böyle bir yere benzemiyordu. Navigasyonun gazabına uğramış ve falezlerdeki aşağı düden dedikleri şelaleye gitmiştik. Bende yukarı Düden şelalesine gidememiştim. Ama muazzam bir manzarası varmış. Piknik alanları ve yine her zaman ki gibi hediyelik eşya satan mağazalarıyla yukarı düden şelalesi sizleri bekliyor. Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 Km uzaklıktadır. Özel araç ile gidecek olanlar Varsak Yolu’ndan giderek şelaleye ulaşabilirler.
3- Yerköprü Şelalesi
Mersin’in Mut ilçesinde bulunan şelale şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en güzel şelalelerden biri. Dağların arkasına gizlenmiş eşsiz güzellikte bir doğa harikası. Şelalenin arka kısmında bir mağara ve küçük bir göl bulunuyor. Şelale yaklaşık 30 metre yükseklikten düşüyor ve tabiat anıtı olarak kabul edildiğinden dolayı yüzmek yasak. Şelalenin girişi ücretli ve piknik alanı, mekan, restoran vs. şeyler bulunmuyor. Yiyecek ve suyunuzu kesinlikle dışarıdan getirmelisiniz. Şelaleye ulaşım ise bir noktaya kadar karayolu ile sağlanmakta. Aracınızı park ettikten sonra bir miktar yürümeniz gerekecek. Şelale Mut ilçe merkezine yaklaşık 35 Km uzaklıktadır.
4- Erfelek Şelaleleri
Doğanın içinde yıllarca gizli kalmış ve 1997 yılında Erfelek barajının yapımı sırasında keşfedilen Erfelek Şelaleleri, Dünyada eşi benzeri olmayan irili ufaklı toplamda 28 şelalenin bulunduğu bir doğa harikasıdır. Şelale Belediye tarafından kontrol altında olup girişler ücretlidir. Şelale etrafında doğayla iç içe piknik alanları bulunmaktadır. Erfelek ve tatlıca şelaleleri Sinop merkezine 45 Km ve Erfelek ilçesine yaklaşık 10 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
5- Gelintülü Şelalesi
Şimdi Rize’ye doğru uzanıyoruz. Adresimiz Ayder yaylasında bulunan Gelintülü şelalesi. Kaçkar Dağının eteklerinden Kavrun deresine sularını bırakan Gelintülü şelalesi, uzun bir gelin duvağına benzeyen görüntü oluşturduğu için Gelintülü Şelalesi adını almış. Yaklaşık 1500 metrelik dik bir akışla süzülen şelale, 1320 metre irtifada yer alır ve Ülkemizin en uzun şelalelerinden biridir. Rize şehir merkezine ise 85 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
6- Tortum Şelalesi
Ülkemizdeki en önemli doğal güzelliklerden biri olan Tortum Şelalesi, yolu Erzurum’a düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Şelale 22 metre genişlik ve 48 metre yüksekliği ile Dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Tortum Şelalesine kendi aracınızla gitmek için sırasıyla Erzurum’dan Tortum ilçesi devamında Uzundere ilçesine ve Balıklı Köyü istikametini takip etmelisiniz. Şehir merkezinden yaklaşık 105 Km uzaklıktadır.
7- Girlevik Şelalesi
Erzincan’ın güneydoğusunda Çağlayan Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Girlevik şelalesi, buz gibi serin sularıyla ve doğasıyla mutlaka gidip görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir. Yazın buz gibi suları ve kışın donan sarkıtlarıyla, her mevsim farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Çevresinde bulunan restoran sayesinde günü birlik tatiller için gayet uygundur. Şelale, Erzincan il merkezine uzaklığı yaklaşık 35 Km uzaklıktadır.
8- Darende Günpınar Şelalesi
Malatya’nın Darende ilçesi, Günpınar köyü sınırları içerisinde bulunan şelale, üç kademeli olarak yaklaşık 40 metre yükseklikten aşağı dökülen bir doğa harikasıdır. Şelalenin çevresinde yeme içme ve oturulacak yerler mevcuttur. Malatya Kayseri yolu üzerinde Günpınar Şelalesi tabelasını gördükten sola dönüş yaparak şelaleye ulaşabilirsiniz. Malatya il merkezine yaklaşık 112 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
9- Saklıkent Şelalesi
Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan Saklıkent şelalesi, doğa ile iç içe orman içerisinde bulunmaktadır. Yaz aylarında sularının azalmasından dolayı özellikle bahar aylarında ziyaret etmeniz faydalı olacaktır. Çevresinde çok fazla ağaç bulunmasından dolayı şelalenin tümünü fotoğraflamak mümkün değildir. Düzce il merkezinden Yığılca ilçe merkezine vardıktan sonra, Doğanlar ve Yağcılar Köy yolu üzerinden devam ederek şelaleye ulaşabilirsiniz. Saklıkent şelalesi, Düzce il merkezinden yaklaşık 43 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
10- Bulut Şelalesi
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Bulut şelalesi, toplamda 280 metrelik yükseklikten üç aşamada düşmektedir. Adından anlaşılacağı üzere şelalenin tamamını görmek neredeyse imkansız. Sis olmayan zamanlarda ancak şelalenin bir kısmını ancak görebilirsiniz. Şelale, Rize il merkezine 76 Km, Çamlıhemşin ilçe merkezine 9 Km ve Ayder yaylasına 5 Km mesafede bulunmaktadır.
11- Kapuzbaşı Şelaleleri
Dinlemesini bilene uğultusuyla insana huzur veren şelalenin sesi. Şimdiki adresimiz Kayser’nin Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı köyünde bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri. Görkemli Aladağlar’ın gölgesinde bulunan şelale, Aladağlar’dan gelen kar ve yağmur sularıyla beslenerek 76 metre yükseklikten dökülmektedir. Toplamda 7 tane yan yana bulunan şelale, size görsel bir şölen sunuyor. Şelale Kayseri il merkezine yaklaşık 141 Km mesafede, Yahyalı’ya ise 65 Km mesafede bulunmaktadır. Adana sınırında bulunan şelale, Kozan’dan yaklaşık 117 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
12- Kurşunlu Şelalesi
Bir diğer Antalya’nın doğa harikası şelalesi Kurşunlu Şelalesi ile birlikteyiz. Antalya’nın Aksu ilçe sınırları içerisinde kalan Şelale sadece şelaleden ibaret değil. Ormanı ile birlikte bütün şekilde adeta doğa harikası. 18 metre yükseklikten düşen ve bunun gibi küçük şelalecikler ve göletlerden oluşan bir doğa harikası. Tabiat parkı olarak ilan edilen bölge şelale ve gölet çevresini çevreleyen yerlerde piknik, manzara izleme, oyun parkları, gezinti kolaylığı sağlayan yürüyüş yolları ve alanlarından oluşmakta. Antalya şehir merkezinden yaklaşık 20 Km uzaklıkta. Aracınızla Antalya Isparta yolunu takip ettiğiniz vakit Kurşunlu Şelalesi levhasını görecek, 2 Km daha devam edince şelaleye ulaşabileceksiniz.
13- Ilıca Şelalesi
Batı Karadeniz’de bulunan bu doğa harikası şelale Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçesi Ilıca Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yepyeşil ormanın içinde bulunan şelale 10 metre yükseklikten dökülmektedir. Hemen altında oluşan doğal bir havuz var. Çevresinde ise doğal temayı bozmadan yapılmış, kuş sesleri ile birlikte ailenizle güzel vakit geçirebileceğiniz piknik alanları bulunmakta. Kastamonu il merkezine yaklaşık 110 Km uzaklıkta bulanan Ilıca şelalesine mutlaka gitmelisiniz.
14- Suuçtu Şelalesi
Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi sınırları içerisinde kalan Suuçtu şelalesi, gelen ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır. Aynı bölgede bulunan Karadere isimli derenin altında bulunan fay hattının kırılması sonucu meydana gelen şelale, adını da bu olaydan almıştır. Şelale yaklaşık 38 metre yükseklikten dökülmektedir. Çevresinde orman içinde piknik alanları bulunmakta ve şehir stresinden uzaklaşmak isteyenler için bir huzur deposu. Şelale Bursa şehir merkezine yaklaşık 102 Km uzaklıktadır.
15- Kırk Merdiven Şelaleleri
Tunceli Erzincan sınırında bulunan Kırk Merdiven Şelalesi, Ovacık İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Özellikle yürüyüş sevenlerin tercih ettiği şelale, Yaklaşık 8 Km yürüyüş parkuruna sahip. Tunceli Şehir merkezine yaklaşık 64 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
16- Palovit Şelalesi
Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde bulunan Palovit Şelalesi Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunmaktadır. Yeşil ve gür ormanın içinde bulunan şelale, debisi yüksek ve 15 metre yükseklikten düşmektedir. Rize merkeze yaklaşık 85 km uzaklıkta olup, aracınız ile şelaleye gitmek isterseniz Çamlıhemşin’e ulaştıktan sonra tabelaları takip ederek şelaleye ulaşabilirsiniz.
17- Tomara Şelalesi
Gümüşhane’nin Şiran İlçesi’ne bağlı Seydibaba Köyü sınırları içerisinde bulunan Tomara Şelalesi, çevresinde bulunan zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı ile görülmeye değer güzelliktedir. Şelalenin çevresi oldukça dik olmasına rağmen çevre halkı ziyaretçileri tarafından piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Şelale çevresinde bulunan sosyal tesis özel bir işletme tarafından işletilmektedir. Şelale, Gümüşhane şehir merkezine yaklaşık 107 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
18- Sudüşen Şelalesi
Sudüşen Şelalesi, Yalova’nın Termal ilçesine bağlı iken, artık Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı. Köylülerin kendi isteği ile Haydariye Köyünde bağlanan şelale, gerçekten bir doğa harikası. Şelaleye genellikle doğa yürüyüş toplulukları gelmektedir. Şelaleye ulaşım bakımından yürüme yolunun varlığını da ihmal etmeyiniz. Yinede şelalenin güzelliği her şeye değeceğine emin olabilirsiniz. Şelale Bursa şehir merkezine yaklaşık 60 Km ve Yalova şehir merkezine ise 20 Km mesafede bulunmaktadır.
19- Maselevat Şelalesi
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Maselevat Şelalesi, Doğu Karadeniz’in en güzel şelalelerinden. Yaklaşık 25 metre yükseklikten düşen şelale bölgede bulunan şelalelerden sadece biri. Rize şehir merkezine yaklaşık 133 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
20- Muradiye Şelalesi
Listemizdeki son şelale Muradiye şelalesi. Van’ın Muradiye ilçe sınırları içerisinde kalan şelale, yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turist ziyaretçilerini çekmektedir. 15 ile 20 metre arasında değişen yükseklikten dökülmektedir. Van il merkezine yaklaşık 90 Km uzaklıkta bulunmaktadır.
2 Comments
Turan bey, güzel bir derleme olması münasebetiyle önce çalışmanız için teşekkür ederiz. Yer Köprü Şelalesi adı ile yine Göksu çayının doğduğu kollardan olan, Konya İl sınırları içerisinde bulanan, Aladağ mevkii dediğimiz Konya-Hadim ve Karaman üçgeninde bir şelalemiz var ve görülmeye değer. Elimde resim v.b dökümanlarım alsaydı sizlere gönderirdim.
Merhaba Mustafa Bey. Güzel görüşünüz için teşekkür ederim. Evet internette biraz araştırınca bahsettiğiniz şelaleyi buldum fakat biraz bilgi kirliliği olmuş. Fotoğraflar yazımdaki yer köprü şelalesi ile karışmış sanırım. Önerinizi bir yere yazıyorum. İlk fırsatını bulduğumda buraya uğrayacağım. Eğer fotoğraf çekebilirseniz adınızı kaynak göstererek paylaşım yapabilirim 🙂 Tekrar teşekkür ediyorum sağlıklı günler dilerim.