Küçük bir led aydınlatma çalışması yaptık..
Ne zamandır eşim mutfakta yemek yaparken ışık kaynağından şikâyet ediyordu. Kirada oturduğumuzdan dolayı bazı isteklerimiz hep sınırlı kaldı. Bu sınırlı istekler çerçevesinde mutfakta LED ışıklandırma yapmaya karar verdim. İnternette ve elektrik bilgisi olan arkadaşlarımdan yaptığım araştırmalara göre LED’lerin evlerde birçok noktasında profesyonel olarak kullanıldığını gördüm. Hem çok kullanışlı olması, hem de elektrik sarfiyatının çok ideal olması insanları bu yöne doğru çekmekte.
Ben bu LED şerit döşeme işini basit bir şekilde yapmak için öncelikle ihtiyacım olan malzemeleri çıkardım. Öncelikte temel ihtiyacımız ışık kaynağımız. Çeşitli uzunlukta, renkte ve çip sayısına göre değişkenlik göstermekte. Ben tek çip beyaz ve 5 metre uzunluğunda şerit LED tercih ettim.
Bu LED şerit için ise uzunluğumuz ile doğru orantılı olan çektiği akım yani elektrik gücünü karşılayabilecek bir adaptöre (trafo) ihtiyacımız var.
3 çip şerit LED metrede 60 LED çalışma voltajı 12 Volt çekmektedir. Bu da metrede 1,2 Amper akım çeker. Yani kullanacağımız metreyi 1,2 ile çarpmamız sonucunda toplam akımı bulacağız. Örnek verirsem, 5 metre 3 çip şerit LED kullanımı için 5 metre x 1,2 Amper = 6 Amper çekmektedir. 5 metre 3 çip şerit LED için 6 amper veya daha yüksek bir adaptör (trafo) kullanmamız gerekiyor.
1 çip şerit LED ise metrede 60 LED çalışma voltajı 12 Volt çekmektedir. Bu da metrede 0,4 Amper akım çeker. Yani kullanacağımız metreyi 0,4 ile çarpmamız sonucunda toplam akımı bulacağız. Örnek verirsem, 5 metre 1 çip şerit LED kullanımı için 5 metre x 0,4 Amper = 2 Amper çekmektedir. 5 metre 1 çip şerit LED için 2 amper veya daha yüksek bir adaptör (trafo) kullanmamız gerekiyor.
Yukarıdaki hesaba göre almak isteğiniz uzunluk ve çip sayısına göre adaptör almalısınız.
Geriye bir de anahtar eklememiz gerekiyor ki istediğimiz zaman ışığımızı açıp kapamak için. Yeni yapılan mutfaklarda genelde LED ışıklandırma döşenmiş halde oluyor. Tabi o zaman kurulum planı anahtarı kablolaması sıva altında yapıldığı için sistemli oluyor. Burada sistemi ben kendime geliştirerek en uygun şekilde elektrik kaynağını kullanıp anahtarı yerleştirdim. Elektrik kaynağı ve anahtar konusunda da çok dikkat etmeniz gerekmekte. Çünkü Mutfak tezgahı sürekli su gören bir yer olduğu için kabloların ya da anahtarın kesinlikle su ile temas etmemesi gerekmekte. Ben kabloları ve anahtarı mutfak üst dolaplarının altına yerleştirdim. Elektrik kaynağını da olabildiğince ek kullanmadan tek kablo ile su temas etmeyecek bir yerden aldım.
Sizi en çok uğraştıracak konu LED şeridin zemine yapıştırılması. Bu konu da şeridin üzerindeki çift taraflı banda güvenmeyin. Elinizde mevcut ise şeffaf silikon ya da sıcak silikon var ise bunu kullanın. Elinizle şeride azar azar uygulayarak yapıştırmayı sağlayın. Geriye elektrik bağlantısı ve anahtar montajı kalıyor. Bunun için ev içi elektriğinizi panodan kesiniz ve kesildiğinden emin olarak adaptörünüzü elektrik hattına bağlayın.
Aslında çok basit ışıklandırma kurulumumuz bu kadar. Alttaki fotoğrafta görüleceği üzere uygulamamız gayet başarılı geçti ve güzel bir çalışma oldu.
Her türlü soru, görüş ve yorumlarınızı bekliyorum.