Köyceğiz

    Kendi memleketim diye demiyorum, gelen gelmeyen herkesin büyük beğenisini toplamış yerin adıdır Köyceğiz. Adı gibi küçük ama bir o kadar güzel, tarihi, doğası, insanıyla cennet gibi bir yerdir. Dört mevsimi bir günün içinde yaşayabilirsiniz. Yazın güneşinde kavrulurken, bir anda yağmur altında kalarak ıslanabilirsiniz. Rize’den sonra en çok yağmur alan yerdir. Daha önce diğer sitemiz olan “www.ayseturanyaman.com” da Köyceğiz ile ilgili konu yazmıştım. [Buradan inceleyebilirsiniz.]

    Köyceğiz Hakkında

    Köyceğiz’in Tarihi

    Köyceğiz’in tarihi M.Ö. 3400 yıllarında buralarda yaşamış Karyalılara kadar uzanmaktadır. Daha sonraları sırasıyla İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akarlar,Persler, Hellenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar yaşamışlardır. M.Ö. 2000 yıllarında Yunanlılar ve Akarlılar’ın deniz yolu ile Ege kıyılarına çıkmaları ile sahil bandında yeni koloniler kurulmuş, İç kısımlarda ise Karyalıların kolonileri ile gelişim sağlanmıştır. Böylece İlçe merkezi M.Ö. 1000 yıllarında oldukça iyi bir konuma gelmiştir. Köyceğiz Gölü’ nün Akdeniz ile birleştiği kanal üzerine kurulmuş olan Kaunos şehri Karyalıların önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Akropol (Eski Yunan kent devletlerinde, genellikle bir tepe üzerinde bulunan, çevresi surla çevrili, içinde sarayın, önemli yapıların ve tapınakların yer aldığı iç kale.), ünlü mabetler ile Harab ve Susan kaleleri olmak üzere önemli tarihi eserler bırakmışlardır.

    Köyceğiz

    Osmanlılar döneminde ise Hurşit Paşa’ nın Muğla Mutasarrıflığına (Valilik, Sancağına) getirildiği dönemde bugün bulunduğu yer olan Yüksekkum’ a taşınmıştır(1884). İstiklal savaşı’ nda düşman saldırısına uğramış, 1919 yılı sonunda Tahir Ağa, Mehmet Zeki Osman Ağa ve Tevfik Bey’ lerin öncülüğünde Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına dahil edilmiştir.Buranın Kuvai Milliye komutanı Dr Hikmet Kıvılcımlıdır.

    Köyceğiz adı nereden geliyor?

    Köyceğiz adının nereden geldiğine gelince: Efsanelere göre Köyceğiz, gölün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş. Bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış. Felaketin seyrine gelenler gölün doğu kısmında kalan birkaç evi ve insanı görünce: “Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış.” demişler. Bugün hâlâ gölün altında bir batık şehir olduğuna inanılır.

    Günümüzde ise 2017 yılı verilerine göre (en güncel veri) Köyceğiz’in nüfusu 35.325 dir. Köyceğiz, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin birleştiği yerde, Muğla – Fethiye Karayolu’ nun 60. km.’sinde, zengin doğal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir kendine göre turistik bir ilçe merkezidir. Köyceğiz, adını aldığı Köyceğiz Gölü’nün kuzeyindedir.

    Köyceğiz’in kıyı kesiminde Akdeniz iklimi, dağlık bölgelerde ise Karasal iklim görülür. Türkiye’nin Rize’ den sonra en çok yağış alan yeri Köyceğiz’ dir.

    Köyceğiz’e nasıl gidilir?

    Köyceğiz’ e karayoluyla Muğla-Fethiye karayolu izlenerek ulaşılır. Muğla’dan Gökova’ya inenler, Marmaris’e ayrılmadan Fethiye yönüne devam ederek, yaklaşık 30 km sonra Köyceğiz gölü birdenbire sağınızda beliriverir. Köyceğiz anayoldan 1 km içeride, göl kenarındadır. Havayolu ile ulaşım ise Köyceğiz’e 32 km uzaklıktaki Dalaman Havalimanından sağlanmaktadır.

    Sığla Ağacı

    Köyceğiz’ de Günlük (Sığla) ağaçları Dünya’da eşine az rastlanan, sadece Köyceğiz ve Marmaris çevresinde yetişen ve sulak alanda bulunan ağaç türüdür. Köyceğiz’ de şehrin batısı ve doğusunda bu ağaçlardan oluşan orman koruma altındadır. Köyceğiz’e Marmaris tarafından girilirken kara yolunun solunda kalan Yunus Emre Arboretumu’nda da bu ağaçlar dikilmiş ve koruma altına alınmıştır.

    Sığla ağacından yağ çıkarıldığını biliyor musunuz? Üstelik bu yağın parazit öldürücü, mide hastalıklarında tedavi edici olması nedeniyle ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Dünyada sığla yağı üreten iki ülkeden birinin Honduras, diğeri de Türkiye’ dir.

    Kısacası Köyceğiz tarihi, doğası, konumu, iklimi, insanıyla bir bütün olarak cennet içinde bir cennettir. Narenciye bahçeleriyle, Zeytin tarlalarıyla, Günlük (Sığla) ormanlarıyla, doğası bozulmamış Köyceğiz Gölü’ yle, 2 Km yeşil bantlı kordonuyla, harika bir tatil ve dinlenme merkezidir. Çevresinde ise Marmaris ve Fethiye’ de bulunan bir çok yeryüzü cennetine ulaşım imkanıyla da bambaşka bir yerdir Köyceğiz.

    Köyceğiz’de gidilebilecek yerler

    Köyceğiz’ de gidilebilecek yerler olarak, Şehir merkezinde güzel bir Kamp ve mesire yeri bulunmakta. Burası hem yeşil alan günlük aileniz ile birlikte piknik yapabileceğiniz ya da belediyenin sosyal alanından faydalanabileceğiniz ferah bir yerdir.

    Köyceğiz merkezden ulaşabileceğiniz Ekincik Koyu hem günlük hem de kamp ve konaklama şeklinde gidebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Sakinliği ve denizinin temizliği ile size tavsiye edebileceğim yerlerin başında geliyor. Ekincik yaklaşık olarak karayolu ile 40 Km mesafede bulunmaktadır. Ayrıntılı Ekincik yazımı incelemenizi tavsiye ederim.

    Köyceğiz, Yuvarlakçay

    Köyceğiz’ in sıcağından bunalanlar için en güzel serinleme yeri olarak Yuvarlak Çay diyebiliriz. Özellikle son zamanlarda sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla gelen herkesin uğrak yeri olmuştur. Soğuk kaynak akar suyunun üzerine kurulmuş restoran ve mekanlar sayesinde yazın sıcağından kendinizi buralara atarak dinlenebilirsiniz. Köyceğiz merkezde Fethiye yönünde ilerlerken Beyobası mah. Yönünde yaklaşık 15-20 Km mesafede bulunmaktadır. Ayrıntılı Yuvarlakçay yazımı buradan inceleyebilirsiniz.

    Köyceğiz’ in yaz sıcağından kurtulmanın diğer bir yolu ise Ağla yaylası. Merkeze 12 Km uzaklıkta olup Çam ağaçları arasında, doğayla bütünleşmiş bir yerdir. Özellikle yaz aylarında keşfetmeniz gereken yerlerden birisi Ağla Yaylasıdır.

    Sultaniye Kaplıcalarına nasıl gidilir?

    Köyceğiz’ de binlerce yıllık geçmişe sahip bir diğer yerin adı Sultaniye Kaplıcaları. Konaklayabileceğiniz sosyal alan kapalı alanlar ve açık havuzlar burada bulunmakta. Şifalı su kaynağı mineral değeri yüksek, ideal sıcaklığa sahip olmasıyla yıl boyunca on binlerce yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Kapalı ve açık havuzlarında bulunan şifalı suların yanı sıra çamur banyosuyla da ilgi gören Sultaniye Kaplıcaları, ülkemizin en yüksek radyoaktivitesine sahip olan kaplıcasıdır. 39 Cº sıcaklığa sahip olmasının yanında Kalsiyum klorür, Kalsiyum Sülfat ve Radon yanından oldukça zengindir. Sultaniye Kaplıcalarına Hamitköy üzerinden Ekincik istikametine giderken yol üzerinde Kaplıca levhalarını takip ederek ziyaret edebilirsiniz. Ayrıntılı Sultaniye Kaplıcaları yazımı daha sonra ele alacağım.

    Digiqole Ad

    İlgili Yazı

    2 Comments

    • Tarihten bu yana uğrak noktası olmuş şirin mi şirin bir ilçe

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir