Bodrum

    Bodrum ülkemizin en gözde tatil beldelerinden birisidir. Öyle ki bembeyaza boyanmış evleri, bu evlere yaslanmış eflatun begonvil çiçekleriyle dolu sokakları, sanki yaşamdan kopmuşçasına huzur ve rahatlığın simgesi olan bir kenttir. Eski tarihi kültürel yapılarının yeni mimarilerle karıştığı, özellikle yaz mevsimlerinde gecenin gündüz gibi yaşandığı tam bir tatil beldesidir. Bodrum’a gelen ya kopamaz ya da tekrar gelir. Kısacası Bodrum, kendine has yapısıyla, deniziyle, ulaşım imkanlarıyla Dünya’ca ünlü bir markadır. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın dediği gibi “Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, Senden öncekiler de böyle gittiler. Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…”. O zaman gelin hep birlikte sizler için derlediğim Bodrum yazımı birlikte inceleyelim.

    Bodrum Hakkında

    Bodrum, eski adı ile Halikarnassos, tarihin babası olarak bililen Heredot’a göre Dor’lar tarafından kurulmuştur. Daha sonraları bu bölgeye Karya ve Leg’ler hakim olmuşlardır. M.Ö. 650 yıllarında ise Megaralılar bu bölgeye yerleşerek şehrin adını Halikarnassos olarak koymuşlardır. Zaman içerisinde Halikarnassos, Perslilerin hâkimiyetine geçmiş ve M.Ö. 353 yıllarında Karyalıların döneminde başkent olarak en parlak dönemini yaşamıştır. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozalesi’ni, Kral Mausolos’un anısına kız kardeşi, aynı zamanda karısı olan Artemisia tarafından yaptırılmıştır. Bölge daha sonra Romalıların, Bizanslıların ve M.S. 11. Yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1415 yılında Rodos şövalyelerinin eline geçen Halikarnasos, 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından tekrar geri alınmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra da “Bodrum” adını almıştır.

    Bodrum Kalesi
    Bodrum Kalesi – Bodrum

    Bodrum kendine özgü mimari yapısı ve beyaza boyanmış evleri ile farklı bir görsel şölen sunmaktadır. Ayrıca bu evlere kendini yaslamış eflatun güzeli begonvil çiçekleri ile de sokaklarını dolaşmaya doyamayacaksınız. Yazın hiç bitmeyen gündüzü ve gecesi ile harika bir tatil cennetidir. Birbirinden güzel gezilecek yerleri, çeşitli tatil alternatifleri, eğlence seçenekleri ile ne kadar doğru bir tercih ettiğinizi anlayacaksınız.

    Bodrum ile anılan “Halikarnas Balıkçısı’nı” bilmeyen yoktur herhalde. Asıl adı “Cevat Şakir Kabaağaçlı” olan balıkçı 1890 yılında İstanbul’da doğdu. Babasının görevi nedeniyle çocukluğunu Atina’da geçirmiştir. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Cevat Şakir Kabaağaçlı, Oxford Üniversitesinde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okumuştur. Ülkeye döndükten sonra birçok dergide yazı ve karikatürleri yayınlanmıştır. Asker kaçakları ile ilgili yazmış olduğu bir yazısından dolayı Bodrum’a sürülmüştür. 1,5 yıl Bodrum’da kalmış ve cezasını bitirdikten sonra İstanbul’a dönse de gönlü Bodrum’da kalmıştır. Bodrum’a tekrar geri dönmüş, burada meyvecilik, balıkçılık, süngercilik, bahçıvanlık ve turist rehberliği yapmıştır. 1973 yılında İzmir’de hayatını kaybeden Halikarnas Balıkçısı Bodrum’da defnedilmiştir.

    Bodrum ülkemizde hemen herkesin beğenerek geldiği, gözde tatil beldesi olmasının bir nedeni de kaliteli tatil seçeneklerinin olması. Gerçeği söylemek gerekirse biraz pahalı bir tatil beldesi diyebiliriz. Ama her şeye rağmen ömürde görülmesi gereken yerler listesi yaparsam, bu listede kesinlikle Bodrum olacaktır. Ayrıca yolunuz Bodrum’dan geçerse demiyorum, çünkü Bodrum bir yarım ada olduğu için yol geçmiyor. Bunun için özellikle Bodrum’a gidiyorum deyip, Bodrum’a gelmelisiniz.

    Bodrum Gezilecek Yerler

    1- Bodrum Kalesi:

    Bodrum Kalesi, sadece Bodrum’un değil aynı zamanda ülkemizin de simgelerinden biri. Bodrum’un merkezinde iki liman ortasında kayalık bir yarım ada üzerinde bulunan Kale, 1406-1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından yaptırılmıştır. Rodos Adasını Türkler 1522 tarihinde aldıktan sonra şövalyeler Bodrum ve çevresini 1523 yılında terk etmişlerdir. 1895 yılından itibaren hapishane olarak kullanılan Bodrum Kalesi, Fransız ve İngilizlerin I. Dünya Savaşı sırasında 26-28 Mayıs 1915’de bombalandırılması nedeniyle ile yarı yıkık hale gelerek terk edilmiştir. Bodrum kalesinin içinde bulunan “Bodrum Sualtı arkeoloji müzesi ise, Türkiye’nin tek ve Dünyanın da en önemli su altı arkeoloji müzelerinden biridir. Bodruma gelmeyeniniz yoktur diye tahmin ediyorum. Böyle öneme sahip Kale ve Sualtı Arkeoloji müzesine mutlaka ziyaret ediniz.

    Bodrum Kalesi & Sualtı Arkeolojik Müzesi
    Bodrum Kalesi & Sualtı Arkeolojik Müzesi – www.bizevdeyokuz.com

    Daha önce Muğla’da mutlaka görmeniz gereken 25 yer yazımda Bodrum Kalesi’ne değinmiştim. Okumak için lütfen tıklayın.

    Bodrum Kalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    2- Halikarnas Mozalesi:

    Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilen bu önemli yapıt Kral Mausollos’un Mezarı, o dönem karısı ve kızı tarafından Halikarnas’da yaptırılmış devasa bir yapıttır. Mimari olarak hem Yunan mimarisi ve hem de Mısır mimarisinin ortak izlerini taşıyan bir yapıdır. Günümüzde Bodrum şehir merkezinde bulunan anıtın kalıntılarını mutlaka gidip görünüz.

    Halikarnas Mozalesi
    Halikarnas Mozalesi – www.dunyaninyediharikasi.net

    Daha önce kişisel sitemde yazmış olduğum Muğla’da mutlaka görmeniz gereken 25 yer yazımda Halikarnas Mozalesi’ne değinmiştim. Okumak için lütfen tıklayın.

    Halikarnas Mozalesi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    3- Halikarnas Antik Tiyatro:

    Bodrum’dan Turgutreis’e giderken yolun hemen sağında kalan antik tiyatro, Halikarnassos’tan kalan en önemli yapıtlarından biridir. Günümüzde ise birçok etkinliklerin yapıldığı yerdir. Özellikle kavca dedikleri seyirci basamaklarının manzarası ile Bodrum ve Kaleyi direk görmektedir. Antik tiyatroya giriş ücreti etkinlik dışında bulunmamaktadır.

    Bodrum Antik Tiyatro
    Bodrum Antik Tiyatro – www.blog.obilet.com

    Daha önce Muğla’da mutlaka görmeniz gereken 25 yer yazımda Halikarnas Antik Tiyatro’ya değinmiştim. Okumak için lütfen tıklayın.

    Halikarnas Antik Tiyatro konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    4- Zeki Müren Sanat Galerisi:

    Sanat tarihimizin “Sanat Güneşi” olarak isimlendirilen en önemli kişilerden birisidir Zeki Müren. Bodrum’da hayatının son günlerini yaşadığı iki katlı evin müzeye dönüştürülmesi ile oluşturulan Sanat Galerisi, 2000 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede Zeki Müren’in sahne kostümleri, plakları, kullanmış olduğu takılar, almış olduğu ödüller, kendi yapmış olduğu tablolar ve birçok fotoğraflar müzenin ikinci katında sergilenmektedir. Müzenin birinci katı ise sanatçının yaşadığı şekilde bırakılarak ziyarete kapalıdır. Müzenin ön bahçesinde ise uzun yıllar kullandığı arabası ve bir heykeli bulunmaktadır. Müzeye giriş ücretli olup, müze kart geçerlidir. Bodrum merkezinde bulunan müzeye mutlaka gidip görmenizi tavsiye ediyorum.

    Zeki Müren Sanat Merkezi
    Zeki Müren Sanat Merkezi

    Zeki Müren Sanat Galerisi konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    5- Bodrum Yel Değirmeni:

    Bodrum’un simgelerinden biri olan yel değirmenleri, orta çağ döneminde rüzgârı en verimli şekilde kullanabilmek için inşa edilmiş bir yapıdır. Bodrum’un hemen her yerinden görünebilecek bir konumda bulunan değirmenler, çok iyi durumda olmadıklarını maalesef söylemek zorundayım. Bodrum ile Gümbet arasında kalan rüzgârın çok iyi gördüğü bir noktada bulunan bu değirmenler keşke daha iyi korunabilselerdi. Yine de değirmenleri görmeye gittiğinizde Bodrum ve Gümbet koyunun eşsiz manzarası ile karşılaşacaksınız. Yarım adanın bir noktasına kadar aracınız ile gelip park ettikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesi bulunmakta. Manzarası için kesinlikle buraya çıkmanızı tavsiye ediyorum.

    Bodrum Yel Değirmenleri
    Bodrum Yel Değirmenleri

    Bodrum Yel Değirmeni konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    6- Gümbet Barlar Sokağı:

    Bodrum’a gelen yerli ve yabancı turistler, gündüz deniz ve sahilin tadını çıkardıktan sonra gece hiç bitmeyen Bodrum gecelerine atıverirler kendilerini. Sınırsız müzik ve eğlencenin tavan yapmış bu yerin adı Gümbet Barlar Sokağı. Bodrum’un merkezinde hemen kalenin yakın bir konumunda bir sokakta’da birçok bar ve mekân bulunmasına rağmen gece eğlencenin kalbi Gümbet’te atmaktadır. Bodrum’a gidilirde, Gümbet Barlar sokağına uğranmadan dönülmez. Gümbet Bodrum kent merkezine yaklaşık 4 Km. mesafede bulunmaktadır.

    Gümbet Barlar Sokağı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    7- Bitez Plajı:

    Bodrum’un en çok bilinen ve en çok tercih edilen plajlarından birisi olan Bitez Plajı, Gümbet ile Yahşi arasında bulunan koyun adıdır. Türküde Bitez Yalısı olarak da tabir edilen yer tam olarak burasıdır. Girintili bir koy özelliğinde olduğundan denizi pek dalgalı değildir. Deniz ve kumsalı gayet temiz. Deniz, çocuklu ailelerinde kolaylıkla kullanabilecekleri gibi hemen derinleşmiyor. Yaz mevsimi içerisinde çok kalabalık olduğundan yer bulmak bile imkânsız olabiliyor. Yine de Bitez Plajı Bodrum’un en güzel plajlarından olduğundan, mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Plaja giriş Halk plajı olmasından dolayı ücretsiz.

    Bitez Plajı konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    8- Pedasa Antik Kenti:

    Pedasa Antik Kenti, Konacık’ın dağlık kalan kısımlarında kalan yarımadanın en önemli tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Homeros İliada destanında Lelegleri ve Pedesayı “Altes kralıdır savaşsever Leleglerin, Satnioeis kıyılarında Pedasos’u tutardı elinde” “Pedasos, bağları bol bir şehir, deniz kıyısında ve Pylos’a yakın” “Elastos güzel akan Satnioeis ırmağı kıyılarında Sarp Pedasos’da otururdu” (www.bodrum.bel.tr – Pedesa) Antik kaynaklara göre Lelegler Halikarnas yarımadasına hâkimlerdi. Tarihte çok iyi taş ustaları ve savaşçı olarak bilinirler. Kent hakkında ise ilk kazıyı 1919 ile 1921 yılları arasında yapılmıştır. Pedasa Antik Kenti, Konacık mahallesi sınırları içerisinde, Gökçeler mevkii’nde bulunmaktadır. Kent merkezine yakın olmakla birlikte yaklaşık 7 Km. mesafede bulunmaktadır.

    Pedesa Antik Kenti
    Pedesa Antik Kenti – Bodrum – www.pedesa.info

    Pedasa Antik Kenti konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    9- Akyarlar:

    Bodrum’un küçük bir mahallesi olan Akyarlar, Bodrum’un eski havasının devam ettiği nadir mahallelerden biridir. Küçük olmasının yanında şirin ve sıcak bir iz bırakan Akyarlar, Bodrum’a geldiğinizde mutlaka uğramalısınız. Akyarlar’ın hemen yanı başında Karaincir Plajı harika güzellikte. Yaz mevsimleri haricinde sakin bir hayat süren Akyarlar, Bodrum’a yaklaşık 20 Km, Turgutreis’e 10 Km. mesafede bulunmaktadır.

    Akyarlar konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    10- Turgutreis:

    Güneşin en güzel battığı yerlerden biri olan Turgutreis, Bodrum’un da en gözde beldelerinden biridir. 20 yıl öncesinde küçük ve sakin bir sahil köyü iken şimdilerde neredeyse Bodrum’la yarışır durumdadır. Adını yaklaşık beşyüzyıl önce buraya yani karabağ köyünde dünyaya gelmiş büyük Osmanlı Amirali Turgut Reis’den almıştır. Ölmeden önce yapılacaklar listesinde bende burada güneşi batırmak olmalı. Çünkü yaz mevsimlerinde en güzel güneş burada batıyor.

    Turgutreis Bodrum kent merkezine yaklaşık 20 Km. mesafede bulunuyor. Bodrum un içinden geçen anayoldan Turgutreis levhalarını takip ettiğiniz vakit yolun sonu Turgutreis.

    Turgutreis
    Turgutreis – Bodrum – Sedat PINAR

    Turgutreis konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    11- Gümüşlük:

    Bodrum’un incisi Gümüşlük, güneşin maviye ve yeşile veda ettiği ve bu vedanın en güzel izlendiği yerlerden birisidir. Unutulmaz sohbetlerin yaşandığı mekanları ile adeta Gümüşlük kendine sizi aşık edecek güzellikte. Huzurun ve dinginliğin yaşandığı Gümüşlük, küçük bir köy olmasına rağmen insanlarının samimi ve sıcak tutumuyla kendinizi buralı hissedebilirsiniz. Eğer hala Gümüşlük’e uğramadıysanız,  kendinize bir güzellik yapın ve buraya mutlaka uğrayın.

    Gümüşlük, Bodrum ilçe merkezine yaklaşık 22 Km. mesafede bulunmaktadır. İster kendi aracınızla ister toplu taşıma aracıyla Gümüşlük’e kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

    Gümüşlük
    Gümüşlük – Bodrum

    Gümüşlük konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    12- Tavşan Adası:

    Tarih öncesi çağlarda bu bölgelerde yaşayan Lelegler’in yaşamış oldukları Myndos antik kenti, Gümüşlük’ün hemen yanında bulunan Bozdağı üzerinde kurulmuş. Daha sonra burada Dorlar, Persler ve Karyalılar yaşamışlardır. Pers Krallığı döneminde “Maussolos” adındaki satrapı yani günümüze göre valisidir. Efsaneye göre Maussolos sevgilisi ile muhteşem gün batımlarını izlemek için o zaman adı Asar olan günümüzde Tavşan adasına sahilden ulaşılabilen Kral yolunu yaptırmış. Bazı tarihçilere göre ise bu Kral yolu depremlerden öncesinde dalgakırandı ve zaman içerisinde oluşan büyük depremler sonucunda sular altında kalan antik kentin kalıntılarından biridir. Bu kalıntılardan dolayı Myndos kentinin diğer adı “Batık Şehir” dir. Bu kalıntılar sayesinde Tavşan Adası’na yürüyerek geçilebilmektedir.

    Gümüşlük sahilinde bulunan restoranların hemen yanı başından başlayan diz seviyesindeki masmavi deniz sularının içerisinden yürüyerek Tavşan Adası’na mutlaka çıkın. Çünkü burada güneşin batımını izlemezseniz, çok şey kaçırırsınız.

    Tavşan Adası konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    13- Myndos (Kapısı) Harabeleri:

    Tavşan Adası’nda bahsettiğim gibi Tarih öncesi çağlarda bu bölgelerde yaşayan Lelegler’in yaşamış oldukları Myndos antik kenti, Gümüşlük’ün hemen yanında bulunan Bozdağı üzerinde kurulmuş. Daha sonra burada Dorlar, Persler ve Karyalılar yaşamışlardır. Pers Krallığı döneminde “Maussolos” adındaki satrapı yani günümüze göre valisidir. Maussolos tarafından düşman akınlarından korunmak için şehrin surlarının üzerine inşa edilen Myndos Kapısı, günümüzde bütün heybetiyle ziyaretçilerini selamlamaktadır. Hatta Büyük İskender’in askerlerinin bu kapı önünde yapılan hendekleri geçemediği ve hezimete uğradığı kapılarak da bilinir.

    Tarih ve Antik Kentler ile ilgili merakınız var ise buraya uğramadan Gümüşlük’ten dönmeyin derim.

    Myndos (Kapısı) Harabeleri konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    14- Yalıkavak:

    Yalıkavak, Bodrum’un en popüler mahallelerinden biridir. 2014 yılında Muğla’nın büyükşehir olması ile birlikte Bodrum’a bağlı bir mahalle olan Yalıkavak, ülkemizdeki birçok ilçeden dahi büyüktür. Bodrum kent merkezine yaklaşık 18 Km. mesafede olan Yalıkavak, girişinde sizi değirmenleri ve eşsiz manzarası ile karşılamaktadır. Yarım adanın kuzey konumunda yer almasından dolayı rüzgârlı bir havası vardır. Yaz mevsiminde denizi dalgalı olsa da, rüzgârlar sayesinde sıcaklardan bunaltmayan serin bir havası hoşunuza gidecektir. Ayrıca Yalıkavak, bölge olarak yelkencilik ve sörf sporlarının merkezi haline gelmiştir.

    Yalıkavak, Bodrum’dan daha şirin çarşısı, sıcakkanlı insanları, kuzeyden esen rüzgârları ile insanı bunaltmayan havası, kaliteli hizmet veren otelleri ve mekânları ile siz ziyaretçilerini beklemekte.

    Yalıkavak
    Yalıkavak – Bodrum

    Yalıkavak konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    15- Göltürkbükü:

    Göltürkbükü, Bodrum yarım adasının kuzey doğusunda yer alan ve Gölköy ile Türkbükü köylerinin birleşimiyle Göltürkbükü adını almış harika bir yerin adı. Göltürkbükü, kendine has doğası ve mandalina bahçeleri ile meşhur. Bodrum mandalinasını bilmeyen yoktur herhalde. Bu meşhur Bodrum mandalinalarını yerinde görmek ve hasat zamanında orada olursanız dalından koparıp tatmak istersiniz diye düşünüyorum.

    Türkbükü aynı zamanda eğlence ve gece hayatının oldukça popüler olduğu yerlerden biridir. Hem sakinlik arayanların, hem de eğlence arayanların tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir.

    Göktürkbükü, Bodrum kent merkezine yaklaşık, 18 Km. mesafede bulunuyor. Bodrum kent merkezinden gitmek isterseniz, Milas istikametinde giderken Torba kavşağından saparak Göltürkbükü’ne ulaşabilirsiniz. Eğer direkt Göltürkbükü’ne ulaşmak isterseniz Bodrum’a varmadan Torba kavşağından saparak Torbadan sonra ulaşabilirsiniz.

    Göltürkbükü konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    16- Cennet Koyu:

    Sadece Muğla’nın değil ülkemizin en güzel koylarından biri olan Cennet koyu, Göltürkbükü’nün hemen yanı başında. Bodrum’da birçok yerde ya otel ya da özel işletmelerin işlettiği koy veya sahiller var iken Cennet koyunda bu söz konusu değil. Ücretsiz girebileceğiniz ve kamp yapabileceğiniz nadir güzellikteki koylardan biridir. Özellikle yüksek bir noktadan bakarak koyun rengine âşık olacaksınız. Yemyeşil çam ağaçlarının içerisinde maviden yeşile çalan denizin rengi sanırım başka hiçbir yerde yok.

    Cennet Koyu, Göltürkbükü’ne 3 Km. mesafede bulunuyor. Göltürkbükü’ne ulaştıktan sonra doğu yönünde ilerlediğiniz vakit koya ulaşabilirsiniz.

    Cennet Koyu
    Cennet Koyu – Bodrum

    Cennet Koyu konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    17- Güvercinlik:

    Bordum’a kara yolu ile ulaşırken tamda Güvercinlik’in içinden geçiyorsunuz. Doğal bir koyun içerisinde bulunan Güvercinlik, tam huzur bulunacak bir yer. Özellikle sahili yürüyüş yapmak için muazzam bir yer. Yemyeşil ormanın deniz ile birleştiği ender yerlerden bir yer burası. Güneş sırtınızdan doğup, denize batıyor. Fakat Bodrum yarım adasını karşınızda görüyorsunuz. Sahil de bir birinden güzel balık restoranları mevcut. Bodrum’a gelince Gümüşlük’e uğrayıp bu sakinlikten sizde nasibinizi alabilirsiniz.

    Güvercinlik, Milas Bodrum yolunun tam içerisinden geçtiği bir konumda bulunuyor. Bodrum kent merkezine yaklaşık 22 Km. ve Milas’a 30 Km. mesafede bulunuyor. Bodrum’a geçerken bu güzelliğe uğramadan geçmeyin.

    Güvercinlik konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    18- Yalıçiftlik:

    Bodrum’un en sakin yerlerin biri de tartışmasız Yalıçiftlik. Masmavi denizi yemyeşil ormanları ile birleşince birde buna sessizlik ve huzur katılınca gerisiniz siz düşünün. Yukarıda saydığım Bodrum’un bir birinden güzel gezilecek yerlerine ek olarak, yarım adanın tam ters mevkisinde bulunan Yalıçiftlik, tam bir huzur merkezi. Halkın çiftçilik yaptığı, zeytin yetiştirdiği ve hayvancılık yaptığı ender temizlikte bir yer burası. Bodrum’a da bir o kadar çok yakın.

    Bodrum’dan günü birlik yapacağınız bir gezi ile Yalıçiftlik sizleri bekliyor. Bodrum kent merkezine yaklaşık 15 Km. mesafede bulunmaktadır.

    Yalıçiftlik konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    19- Mazıköy:

    Bodrum’un en sakin cennetlerinden biri de Mazı. Bodrum’a çok uzak olmayan Mazıköy, şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenlerin tam aradığı bir yer. Zeytin ve çam ağaçlarının iç içe yeşillikleri mas mavi deniz ile buluşuyor. Mazı’da çiftçiliğin dışında balıkçılıkta yapılıyor. Çeşitli doğal ve lezzetli balıkları burada bulabilirsiniz. Birbirinden nefis bu lezzetleri mutlaka deneyin.

    Ayrıca Mazıköy’e yakın konumda bulunan Kissebükü’yü de mutlaka görmelisiniz. Henüz keşfedilmemiş ve bakir olan Kissebükü harika güzellikte ve öyle kalmasını ümit ediyorum.

    Mazı, Bodrum kent merkezine yaklaşık 50 Km. mesafede bulunmaktadır. Mazı’ya Bodrum ve Milas’tan toplu taşıma araçları bulmak mümkün. Kendi aracınız ile Bodrum’dan Milas istikametine giderken Güvercinlik’ten Mumcular yoluna sapıp, Mumcular’ı geçip, Yeniköy ve ardından Mazıköy’e ulaşabilirsiniz.

    Mazı Köy
    Mazı Köy – Bodrum – Ümit Şevket Taşkıran

    Mazıköy konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

    20- Orak Adası:

    Masmavi berrak bir deniz düşünün. Bodrum’un hemen yanı başında Gökova körfezinde bulunan Orak Adası’ndan bahsediyorum sizlere. Çok uzaklarda aramadan, Bodrum’un Maldivleri burası. Turkuaz renginin gerçekten hakkını verdiği, görünce yüzme bilmeyenleri bile denize atlatacak kadar güzel. Bodrum’a gittiğinizde bir gününüzü mutlaka Orak Adasına ayırmanızı tavsiye ederim. Bodrum’dan kalkan tekneler ile gidilen ada, civarda görüp görebileceğiniz en harika denizlerden biri. Özellikle mavi tur teknelerinin geçiş güzergâhında bulunan ada, binlerce ziyaretçisini ağırlıyor. Dalış yapan dalgıçların da en popüler dalış noktalarından biri. Bodrum’da yolcu limanından kalkan tekneler ile günü birlik tekne turları ile buraya gidebilirsiniz.

    Orak Adası
    Orak Adası – Bodrum

    Bodrum’a nasıl gidilir?

    Bodrum konum olarak yarımadada bulunduğu için demiryolu hariç her türlü ulaşım imkânlarına sahip. Karayolu olarak Milas ilçesi üzerinden tek bir karayolu ile Bodrum’a ulaşabilirsiniz. Bodrum, Milas ilçe merkezinden yaklaşık 50 Km, Muğla il merkezinden 109 Km, İzmir’den 236 Km, Ankara’dan 706 Km ve İstanbul’dan 696 Km dir. Türkiye’nin hemen her şehrinden direk Bodrum’a kalkan otobüs bulabilirsiniz.

    Bodrum/Milas Havaalanı Bodrum’a yaklaşık 36 Km mesafede bulunmaktadır. İstanbul ve Ankara üzerinden aktarmalı olarak hemen her yerden Bodrum’a uçak bulabilirsiniz.

    Datça’dan Bodrum’a direkt karşılıklı feribot seferleri bulunmaktadır. Bunun haricinde başka toplu deniz seferi bulunmamaktadır.

    Bodrum’a ne zaman gidilir?

    Bodrum’un yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Turistik bir şehir olmasından dolayı yazın daha hareketli, kışın ise kendi halinde sakin bir kimliğe bürünüyor. Kaliteli bir tatil istiyorsanız ve imkânınız var ise tatil için Bodrum’u tercih edebilirsiniz.

    Artık insanlar bayram tatillerinde ve fırsat buldukça Bodrum’a kaçıyorlar. Sadece eğlence ve yaz tatili olarak gözükmesin, yaz haricinde kafa dinlemek ve sakinlik arayanların ilk tercihlerinden biri. Hatta Bodrum’un yerlisi haricinde Bodrum’a yerleşen ve yaşamaya başlayan o kadar insan var ki. Demek oluyor ki Bodrum dört mevsim harika.

    Eğer siz de ne zaman giderim diye düşünüyorsanız, bu size bağlı. Çok düşünmeyin ve harekete geçin. Bence Bodrum’un her anı ayrı bir güzel.

    Halikarnas Balıkçısı
    Halikarnas Balıkçısı

    Bodrum’da nerede kalınır?

    Bodrum ülkemizin en popüler tatil merkezlerinden biri. Hal böyle olunca nerede kalırım diye düşünmek biraz abes olacaktır. Yaz mevsimlerinde konaklayacağınız nokta ve oteller hat safhaya çıkarken, kışın bu sayı azalmaktadır. En lüks otelinden tutunda, apart otel ve pansiyonuna kadar her çeşit imkân Bodrum’da bulunmaktadır. Sadece yapmanız gereken konaklama noktanızı erken seçip rezervasyon yaptırmak.

    Bodrum’da ne yenir, içilir?

    Bodrum’a yediden yetmişe her yerden ziyaretçi geliyor. Bodrum’da da her yöreden lezzetler bulmak mümkün. Ama Bodrum’a has lezzetleri anlatmak gerekirse, başta balık geliyor. Deniz’den tutulmuş taze deniz balığı gibisi yoktur. Bodrum’da Balıkçılar Çarşısında bu çeşitlerin hepsine ulaşabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz balık türleri ise; Barbun, çipura, levrek, kırmızı mercan, sardalya ve sinarit olabilir. Balık çarşısında bulunan mekânlarda bu lezzetler ayrı bir güzeldir. Balık ürünlerinin yanında merkezde birçok çeşit lezzet bulabilirsiniz. Özellikle dünya mutfağından farklı lezzetler bir birinden güzel mekânlarda bulmak mümkün. Talepler doğrultusunda fiyatlarda oldukça yüksek. Bu konuda daha ekonomik mekânları tercih edin derim.

    Çipura
    Çipura

    Bodrum kent merkezi dışında Gümüşlük, Yalıkavak, Ortakent, Göltürkbükü ve Torba gibi birçok yerinde yine ağırlıklı olarak balık restoran ve mekânları bulunmakta. Özellikle Gümüşlükte sahil boyunca harika restoranlar var. Güzel bir akşam yemeği için buralar güzel seçim olacaktır.

    Bodrum hakkında kendi notlarım

    Bodrum, sadece ülkemizde değil, dünyada ün yapmış popüler bir tatil beldesi. Yediden yetmişe herkesin gelip gittiği ve bu güzellikler karşısında dayanamayıp yine geldiği yer burası. Yazın bütün ünlülerin, medyanın burada olduğu, markalaşmış bir tatil beldesi. Böyle güzel bir yöreden sadece bunlarla bahsetmek istemiyorum açıkçası. Bodrum beyaz kendine has evleri ve sokaklara taşmış eflatun begonvil çiçekleri ile hatırlanması lazım. Halikarnas Balıkçısı, Bodrum Kalesi, Antik tiyatro ve antik eşya satan dükkânları akıllara gelsin. Bana sorarsanız Bodrum eskiden daha güzeldi. Gün geçtikçe eleştirilecek noktaları daha da artıyor. Yine de Bodrum, Bodrum 🙂

    Digiqole Ad

    İlgili Yazı

    2 Comments

    • en son da Bodrum orada biraz durdum ✨

      • Nasıl beğendin mi? Bodrum başkadır 🙂

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir