Arabamın Muayenesini Yaptırdım.
İyi, kötü ve yaklaşık 4 yıldır kullandığım bir arabam var. 2004 model makyajsız kasa Honda Civic. Arabamı aldığım zaman üzerinde LPG yoktu ve 2016 yılında muayeneye girmeden önce taktırmıştım. Tabi o zaman LPG yakıt sistemi için bütün işlemlerimi tamamladıktan sonra muayeneden geçtim. Üzerinden 2 yıl geçti ve şimdi muayene sırasında neler ile karşılaşacağımı buraya sizler için derleyeceğim.
Yeni Yönetmelikte Neler Değişti?
Son muayenemi 2016 yılının Aralık ayı içerisinde yaptırdığım için 2017 yılından itibaren değişen yönetmelikten etkilenmedim. En basitinden örnek vermek gerekirse; Yönetmeliğe göre araçların LPG tankından motora yakıt taşıyan boruların spiral boru içerisinde değil ayrıca ve egzozdan 10 cm kadar uzak olacak şekilde döşenmesi gerekmekteymiş. Bunların yanında LPG dolum ağzının tampona yada akaryakıt deposu ağzına sabitlenmesi gerekmekteymiş. Tabii ki de bu yönetmelikteki maddelerden sadece bir kaçı. Şimdi gelelim sırası ile yaptırdığım değişikliklere.
İlk işim TüvTürk’ ten randevu almak oldu. Zaten muayeneye randevusuz gidilmiyor. Egzoz Emisyon ölçümünü aynı gün aynı yerde yaptırabiliyorsunuz. Gaziantep büyük ve bilmediğim bir şehir olmasından kaynaklı harita üzerinde ve hangi muayene istasyonunu seçmem gerektiği konusunda yine araştırma yaptım. Şehitkamil muayene istasyonunu seçmem konusunda bir tanıdığımda öneride bulunmuştu.
Daha sonraki en önemli iş olarak araştırmalarımı LPG tadilatı için Gaziantep’te bulunan Brc Yetkili bayisi araştırmak oldu. Dört gün öncesinden bayiyi arayarak Cumartesi günü için randevu almak oldu. sabah erken bayiye giderek tadilat işlemlerine başladık.
Burada aracın altında bulunan spiral boru içerisinden geçen LPG borularının hepsi söküldü ve tekrar mevzuata uygun olarak yeniden döşendi. Egzoza uygun uzaklıkta ve tank ve motor kısımları kontrol edilerek yeniden takıldı. Bu arada el değmişken LPG filtresini de değiştirdim. Ardından far ayarı ve çalışmayan ön park ampullerini değiştirmek için bir başka elektrikçi dükkanına daha uğradım.
TüvTürk’ün gerekli ekipmanlar listesi ni inceleyerek sizde eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Zaten en çok dikkat etmeniz gereken konular, LPG ve tesisatı, ön far çevre park ve sinyal lambaları, plakalar ve lastikleriniz. Arabamı temizlemeye ve yıkatmaya zamanım bile olmadı. 14:45 ‘e sıra aldım ve 14:45 ‘de kapıdan giriş yaptım. Gecikme süresi 15 dakika. Aksi durumda randevunuz yanıyor. Gaziantep şehir merkezinde iki tane muayene istasyonu var. her ikisi de yan yana ve girişte güvenlik görevlisi hangi istasyona geldiğinizi sorarak yanlışlık olmasını engelliyor. [Muayene istasyonunun konumu görmek için tıklayınız.] Evraklarımla sıra alıp, muayene ve egzoz emisyon ölçümü ücretlerini yatırıp beklemeye geçtim. Öncelikle egzoz muayenesini yaptırıyorsunuz. Daha sonra araç muayenesi için bekleme sırasına geçiyorsunuz. İstasyonun dışarısındaki pencerelerden sıra numaranızı takip edebilirsiniz.
Muayene İstasyonuna Giderken Kesinlikle Unutmayın!
Çok şükür aracım sıkıntısız bir şekilde muayeneyi tamamladı. Araç Muayenesi için Muayene istasyonuna giderken unutmayacağınız maddeleri aşağıda sıraladım.
– Ruhsat; Ruhsatınızı muayeneye giderken kesinlikle unutmayın.
– Trafik Sigortası; Trafik sigortasını muayeneye gitmeden kesinlikle kontrol edin.
– Vekalet Durumu; Eğer başka birinin aracını muayeneye götürecekseniz uymanız gereken bazı hususlar var. Bu hususlar için tıklayınız.
– LPG/Cng; LPG’ li ya da Cng’li araç kullanıyorsanız yukarıda anlattığım gibi eksikleriniz var ise tamamlayınız.
– Gerekli ekipmanlar; Muayene sırasında gerek duyulan yada kontrol edilen ekipmanları kontrol ediniz. Ekipman listesine ulaşmak için tıklayınız.